15 oktober POP2-bijeenkomst

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum -
  • Tijd -
  • Locatie Villa Jongerius, Utrecht

Vlakbij Utrecht Centraal Station

Het Kennisknooppunt Participatie organiseert samen met de: Erasmus Universiteit Rotterdam, Hanzehogeschool Groningen en het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, de tweede participatie bijeenkomst Onderzoek & Praktijk (POP2).

Op 15 oktober 2024 vindt de POP2-bijeenkomst plaats in Utrecht. Deze bijeenkomst heeft als doel om het netwerk van participatieprofessionals vanuit onderzoek én praktijk opnieuw samen te brengen om inzichten en ontwikkelingen op het gebied van participatie met elkaar te delen.

POP staat voor Participatie- Onderzoek en Praktijk wordt georganiseerd door het Kennisknooppunt Participatie, de Hanzehogeschool Groningen, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de directie Democratie en Bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Thema: van burgerperspectief naar beter begrip

Net als vorig jaar staat ook deze POP2-bijeenkomst in het teken van een eigen thema. Dit jaar is dat: van burgerperspectief naar beter begrip. Al meer dan twintig jaar schrijven kritische onderzoeken dat publieke organisaties beleid meer vanuit de samenleving vorm moeten geven. Dit vraagt om een (Rijks)overheid die het betrekken van burgers niet ziet als iets extra’s, maar als onmisbare basis voor beleid. Of, zoals de Nationale Ombudsman schrijft in zijn laatste jaarverslag (2023): burgerperspectief is ‘een manier van doen’.

Voor veel publieke organisaties is deze ‘manier van doen’ makkelijker gezegd dan gedaan: ingesleten patronen en werkwijzen maken het lastig om beleid vanuit de samenleving vorm te geven. Tijdens POP2 gaan we daarom op zoek naar manieren om deze patronen te doorbreken én onderzoeken we hoe ‘burgerperspectief als manier van doen’ eruit ziet: hoe kunnen publieke organisaties gehoor geven aan de oproep om meer oog te hebben voor burgerperspectief? Wat hebben zij nodig om beleid structureel vanuit de samenleving vorm te geven? En hoe bouwen we aan beter begrip tussen de beleidstorens en de samenleving?

Meer informatie en aanmelden