AI Tenderportaal winnaar app-challenge Open Inkoopdata

“AI Tenderportaal” is de winnaar van de app challenge Open Inkoopdata. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en de Open State Foundation (OSF) organiseerden deze challenge om antwoord te krijgen op de vraag: hoe kunnen we de beschikbare open data gebruiken om de impact, integriteit en effectiviteit van overheidsopdrachten te versterken?

abstract

BZK en OSF zijn op zoek naar nieuwe ideeën om de data over de generieke inkoop (het gezamenlijk inkopen van diensten en producten door de ministeries) te analyseren, monitoren en te gebruiken. Daarom organiseerden zij de app challenge Open Inkoopdata. 

Op 14 maart 2024 heeft de jury van de app challenge Open Inkoopdata de ingediende voorstellen met met de deelnemers besproken en haar oordeel gevormd.

De jury bestond uit:

  • André Weimar, Chief Procurement Officer Rijk
  • Serv Wiemers, Directeur Open State Foundation
  • Peter Specker, Manager Inkoopinformatie Rijk

Aandacht voor kleinere bedrijven

In het voorstel van “AI Tenderportaal” zag de jury dat kerncriteria uit Rijksaanbestedingen op een goede en duidelijke wijze onder de aandacht worden gebracht van potentiële leveranciers, met specifieke aandacht voor de kleinere bedrijven. Dit draagt bij aan de inkoopstrategie van het Rijk (Inkopen Met Impact)

Hun voorgestelde app heeft de potentie om voor meerdere doelgroepen nuttig te zijn. Mede doordat het een low/no-code systeem is, waardoor het dashboard makkelijk is aan te passen. Door het gebruik van AI biedt de app aan de gebruikers mogelijkheden voor interactie over de data

Hoe nu verder?

OSF, BZK en AI Tenderportaal gaan het winnende ontwerp nu omzetten in een werkende applicatie voor alle doelgroepen. Daarna volgt een openbare, waarschijnlijk online, bijeenkomst waarin de app zal worden gepresenteerd. Dat zal kort voor de zomervakanties zijn.

Lees meer over de app-challenge op ZakendoenmethetRijk.nl.