Donkerblauwe banner Future Lab

Rapport: De informatiehuishouding van het Rijk in 2030

Dit rapport geeft inzicht in de manieren waarop de overheid informatie gebruikt, nu en in de toekomst. De informatiesamenleving is soms complex, maar geeft tegelijkertijd ook meer mogelijkheden om de maatschappij nog beter van dienst te zijn. Het door de onderzoekers ontwikkelde raamwerk geeft handvatten om de informatiehuishouding verder te ontwikkelen, met oog voor wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.

  • In het eerste deel van dit boekje worden de maatschappelijke, technologische en organisatorische ontwikkelingen en hun betekenis voor overheidsinformatie in de toekomst in kaart gebracht.
  • In het tweede deel wordt verkend hoe het Rijk op het veranderende informatielandschap wil anticiperen en welke waarden daarbij in het bijzonder aandacht verdienen. Dit noemen we de gewenste informatiehouding van het Rijk.
  • In het derde deel wordt onderzocht wat dit in de  toekomst voor medewerkers en werkprocessen zou kunnen betekenen en worden nieuwe tools, omgevingen, beroepen en routines ontwikkeld die de gewenste omgang met informatie in 2030 illustreren.
  • In het vierde deel wordt aan de hand van transitiepaden beschreven hoe het huidige systeem in beweging kan worden gebracht.