Meld je aan voor de kick-off van het Actieplan Open Overheid op 9 november

Wil jij alles weten over het nieuwe Actieplan Open Overheid 2023-2027? Het Programma Open Overheid nodigt je uit voor de officiële kick-off op 9 november bij het National Archief. Daar maak je kennis met de acties en de actiehouders van het actieplan. Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen zal tijdens deze feestelijke bijeenkomst een toespraak houden.

De kick-off vindt plaats tijdens een speciale editie van de Open Donderdag. Omdat we veel bezoekers verwachten en er een beperkt aantal plaatsen is, vragen we jou dit keer om je aan te melden.

Meld je aan voor de kick-off van het Actieplan Open Overheid 2023-2027.

Beeld werken aan een Open Overheid

Programma

Het volledige programma van de kick-off maken we binnenkort bekend. Maar we kunnen natuurlijk wel alvast een tipje van de sluier oplichten. Zo is er een speech van staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Ook kom je meer te weten over het Open Government Parternship waar Nederland bij is aangesloten. En verschillende actiehouders presenteren zich met korte pitches. Er zal zoals altijd tijd zijn voor vragen. Natuurlijk heb je tijdens de netwerkborrel ook volop de gelegenheid om de actiehouders te bevragen over hun actiepunten.

Open voor iedereen

Het vijfde Actieplan Open Overheid heeft het thema ‘Open voor iedereen’. Nederland maakt dit actieplan in het kader van het lidmaatschap aan het Open Government Partnership. Het is een ambitieus plan dat zich richt op het bevorderen van een open en responsieve overheid en het verbeteren van de informatierelatie tussen overheid en inwoners. Het Actieplan Open Overheid bevat 17 actiepunten verdeeld over zeven thema’s, gericht op onder andere het actief verzamelen van ideeën van burgers, het beter voldoen aan de informatiebehoefte van verschillende doelgroepen en het stimuleren van een cultuuromslag naar meer openheid binnen overheidsorganisaties.

Lees het Actieplan Open Overheid 2023-2027.

Maatschappelijke coalitie

Om de krachten tussen overheid en maatschappelijk middenveld te bundelen is het actieplan een nauwe samenwerking aangegaan met de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Daarom is dit actieplan ingedeeld naar de verschillende oplossingsrichtingen die de maatschappelijke coalitie in haar manifest Over Informatie Gesproken voorstelt. De coalitie streeft naar een gelijkwaardige informatierelatie tussen burgers en overheid.

Open Donderdag

Open Donderdagen worden op initiatief van de regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd op de donderdagen van elke even week van de maand voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17.00 – 18.30 uur in het Nationaal Archief en zijn normaal gesproken vrij te betreden. Voor deze speciale editie van de Open Donderdag vragen we je dit keer om je aan te melden.