09 november Kick-off van het Actieplan Open Overheid 2023-2027

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief
  • Inloop: vanaf 16.45 uur
  • Start programma: 17.15 uur
  • Start netwerkborrel: 18.00 uur

Extra editie Open Donderdag

Wil jij alles weten over het nieuwe Actieplan Open Overheid 2023-2027? Het Programma Open Overheid nodigt je uit voor de officiële kick-off op 9 november bij het Nationaal Archief. Daar maak je kennis met de acties en de actiehouders van het actieplan. 

Programma

Frank van Iersel spreekt als coalitiesecretaris namens de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken. Paul Maassen, Chief Country Support OGP,  geeft een toelichting op het Open Government Partnership waarbij Nederland is aangesloten.

Ook worden twee actiepunten uit het actieplan toegelicht:

  • Actiepunt 7: Open Parlement, door Erik Stokkink, ProDemos.
  • Actiepunt 2: Openbaarheidscentrum Amsterdam, door Jaike Rothengatter, Gemeente Amsterdam

De host van deze middag is programmadirecteur Open Overheid (BZK) Lucas Lombaers. Er zal zoals altijd tijd zijn voor vragen. Natuurlijk heb je tijdens de netwerkborrel ook volop de gelegenheid om de actiehouders te bevragen over hun actiepunten.

Vanwege een andere belangrijke verplichting kan staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen helaas niet aanwezig zijn. Mark Vermeer, directeur Digitale Overheid bij BZK, zal namens haar spreken.

Open voor iedereen

Het vijfde Actieplan Open Overheid heeft het thema ‘Open voor iedereen’. Nederland maakt dit actieplan in het kader van het lidmaatschap aan het Open Government Partnership. Het is een ambitieus plan dat zich richt op het bevorderen van een open en responsieve overheid en het verbeteren van de informatierelatie tussen overheid en inwoners. Het Actieplan Open Overheid bevat 17 actiepunten verdeeld over zeven thema’s, gericht op onder andere het actief verzamelen van ideeën van burgers, het beter voldoen aan de informatiebehoefte van verschillende doelgroepen en het stimuleren van een cultuuromslag naar meer openheid binnen overheidsorganisaties.

Lees het Actieplan Open Overheid 2023-2027.

Maatschappelijke coalitie

Om de krachten tussen overheid en maatschappelijk middenveld te bundelen is het actieplan een nauwe samenwerking aangegaan met de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Daarom is dit actieplan ingedeeld naar de verschillende oplossingsrichtingen die de maatschappelijke coalitie in haar manifest Over Informatie Gesproken voorstelt. De coalitie streeft naar een gelijkwaardige informatierelatie tussen burgers en overheid.

Open donderdag

Open Donderdagen worden op initiatief van de regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd op de donderdagen van elke even week van de maand voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17.00 – 18.30 uur in het Nationaal Archief en zijn vrij te betreden.