Nieuwe samenwerking tussen het Actieplan Open Overheid en de MCOIG

Vanaf 2025 zal de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken (MCOIG) een aantal taken op zich nemen in het kader van het Actieplan Open Overheid, in opdracht van het programma Open Overheid. Dankzij hun brede netwerk van maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen zorgen we ervoor dat het maatschappelijk middenveld rondom de open overheid wordt versterkt. Zo bouwen we samen aan meer openheid en realiseren we de ambitieuze hervormingen die bijdragen aan een gelijkwaardige informatierelatie tussen burgers en de overheid.

Samenwerken aan ambities en hervormingen

Een van deze taken is het organiseren en voorzitten van bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de overheid en maatschappelijke stakeholders in het veld. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld ter ondersteuning van het actieplan en bieden een platform voor samenwerking, kennisuitwisseling en inspiratie.

Daarnaast zal de MCOIG een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van de herijking van het Actieplan Open Overheid, dat in de zomer van 2025 zal worden opgeleverd. In samenwerking met betrokken stakeholders, zowel binnen als buiten de overheid, zal de MCOIG het Programma Open Overheid adviseren over de inhoud van het herijkte actieplan.

Voor deze taak ontvangt de MCOIG een budget van het programma Open Overheid, waarmee zij onder andere ambitieuze projecten uit het maatschappelijk middenveld kan financieren die als nieuwe actiepunten dienen. Daarbij blijft een sterke verbinding met de overheid en beleidsontwikkeling essentieel, want de overheid staat immers aan de lat voor het doorvoeren van veranderingen in samenwerking met de samenleving.

Maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken:

“We zijn blij dat we van het ministerie van BZK het vertrouwen hebben gekregen om de herijking van het Actieplan Open Overheid te organiseren. We gaan ons best doen om ook het komende jaar in samenwerking met maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen een reeks innovatieve projecten te ontwikkelen die echt verschil gaat maken in de beweging naar een open overheid.”

Nederland als voorloper

Het vijfde Actieplan Open Overheid (2023-2027) ‘Open voor iedereen’ is inmiddels ruim een jaar onderweg. Dit plan is tot stand gekomen met betrokkenheid van vele partijen binnen én buiten de overheid. Het benadrukt het belang van samenwerking tussen overheid en samenleving voor een open overheid. 

Het programma Open Overheid van het ministerie van BZK ontwikkelt het Actieplan Open Overheid als onderdeel van het Nederlandse lidmaatschap van het Open Government Partnership (OGP). Vanuit het OGP hebben we teruggekoppeld gekregen dat Nederland vooroploopt en als innovatief wordt gezien in de samenwerking met maatschappelijke organisaties.

Jolein Baidenmann (programmamanager Openbaarheidsbeleid en plaatsvervangend directeur Programma Open Overheid):

“Dat in Nederland maatschappelijke partijen verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van actiepunten, is internationaal gezien uniek. Ik ben er trots op dat dit actieplan tot stand is gekomen en wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en de wetenschap. Deze samenwerking willen we ook de komende periode met volle kracht voortzetten en zelfs vernieuwen. De herijking van het actieplan biedt daar de uitgelezen kans voor.”

Vervolg

Meer informatie over de herijking wordt gedeeld via de websites van het programma Open Overheid en de MCOIG. Voor het laatste nieuws over de MCOIG kunt u zich inschrijven voor de MCOIG-nieuwsbrief.

Vijfde Actieplan Open Overheid

Het vijfde Actieplan Open Overheid heeft het thema ‘Open voor iedereen’. Het is een ambitieus plan dat zich richt op het bevorderen van een open en responsieve overheid en het verbeteren van de informatierelatie tussen overheid en inwoners. Het Actieplan Open Overheid bevat 17 actiepunten verdeeld over zeven thema’s, gericht op onder andere het actief verzamelen van ideeën van burgers, het beter voldoen aan de informatiebehoefte van verschillende doelgroepen en het stimuleren van een cultuuromslag naar meer openheid binnen overheidsorganisaties.

Om de krachten tussen overheid en maatschappelijk middenveld te bundelen is het programma Open Overheid een nauwe samenwerking aangegaan met de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken ten behoeve van het Vijfde Actieplan Open Overheid. Daarom is dit actieplan ingedeeld naar de verschillende oplossingsrichtingen die de maatschappelijke coalitie in haar manifest Over Informatie Gesproken voorstelt. De coalitie streeft naar een gelijkwaardige informatierelatie tussen burgers en overheid.