Heropening platform Open raadsinformatie

Het platform Open raadsinformatie (ORI) is heropend. Raadsinformatie kan hier snel en eenvoudig door iedereen worden geraadpleegd en kan nu ook worden gebruikt door provincies en waterschappen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt met het platform ORI, gemeenten in hun wettelijke verplichting overheidsinformatie actief openbaar te maken. Ingekomen stukken, vergaderstukken en verslagen (raadsinformatie) vallen in de informatiecategorieën die volgens de Wet open overheid (Woo) actief openbaar moeten worden gemaakt.

De heropening van platform ORI is een mooie mijlpaal. We zien dit als een opmaat naar de verdere implementatie van de Wet open overheid. Samen boeken we echt vooruitgang met actieve openbaarmaking. - Arne Otte, programmamanager PLOOI

ORI haalt bij aangesloten gemeenten automatisch de raadsinformatie op uit bestaande vergadersoftware (raadsinformatiesystemen) en publiceert de documenten op een gestandaardiseerde manier. Ruim 280 gemeenten en 6 provincies zijn al aangesloten en meer dan een miljoen documenten zijn beschikbaar. De eerste waterschappen zullen op korte termijn hun documenten publiceren via ORI. 

Lees het volledige bericht op de website van VNG