Broncode Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) openbaar

Op 31 mei heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de broncode van PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie) voor iedereen openbaar gemaakt. Deze openbaarmaking is een reactie op een ingediend Woo-verzoek hierover.

De broncode van PLOOI is na een zorgvuldig traject gepubliceerd in de broncodepublicatieruimte van het ministerie van BZK op GitHub.

Zorgvuldig en open proces

Na ontvangst van het Woo-verzoek is onderzocht welke delen van de broncode van PLOOI verantwoord kunnen worden vrijgegeven. Hierover is een open dialoog gevoerd met de Woo-verzoeker.

De broncode van PLOOI is uiteindelijk openbaar gemaakt. Werkbestanden van het ontwikkelproces, lettertypen en logo’s waarvan de intellectuele-eigendomsrechten bij derden berusten zijn niet-openbaar gemaakt. Dat geldt ook voor delen van de code met een mogelijk beveiligings- of privacyrisico zijn niet openbaar gemaakt. Het gaat daarbij om informatie over de infrastructuur en delen van de broncode waaruit persoonsgegevens van ontwikkelaars zijn te herleiden. De toelichting hierover kun je teruglezen in het besluit op het Woo-verzoek.

Wat is PLOOI?

PLOOI realiseert een digitale infrastructuur waarmee bestuursorganen en onder de Woo gelijkgestelde organisaties documenten actief openbaar kunnen maken. Het wordt in opdracht van het programma Open Overheid ontwikkeld door KOOP (Kennis- en exploitatiecentrum Officiele Overheidspublicaties).