29 november Workshop versnellen behandeling Woo-verzoeken

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Fruinzaal, Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

Zet in mijn agenda

Volgens de Wet open overheid heeft iedereen het recht om overheidsinformatie op te vragen. De afhandeling van die Woo-verzoeken duurt meestal lang. Dat komt onder meer omdat de opgevraagde informatie vaak niet goed vindbaar is. Tijdens de interactieve workshop Archiveren by design voor het versnellen van de behandeling van Woo-verzoeken halen we ideeën op om onder andere de vindbaarheid van overheidsinformatie te verbeteren. En daarmee de Woo-procedure te versnellen. 

Voor wie?

Overheidsfunctionarissen die werkzaam zijn bij een van de kerndepartementen en vanuit hun werk betrokken zijn bij Woo-verzoeken of zich bezighouden met informatiehuishouding, zijn van harte uitgenodigd om met ons mee te denken op 29 november op het Nationaal Archief in Den Haag. De workshop is een initiatief van het Nationaal Archief als stelselpartij binnen Open op  Orde. De resultaten van de workshop gebruiken we voor een advies dat we begin 2023 opleveren. Berichtgeving hierover verschijnt rond die tijd op de nieuwspagina van onze website.

Inhoud van de workshop

Tijdens de workshop inventariseren we welke maatregelen kunnen helpen om onder andere de vindbaarheid, beschikbaarheid en interpreteerbaarheid van overheidsinformatie te verbeteren. Hierbij kun je denken aan: betere metadatering van documenten, slimmer opslaan van informatie, inhoudelijke discussies verplaatsen van e-mail naar een gemeenschappelijke ruimte, etc. Daarnaast bespreken we innovatieve methoden en technieken die misschien niet direct toepasbaar zijn, maar wel veelbelovend kunnen zijn in de toekomst. Bijvoorbeeld: automatisch e-mails labelen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Praktische informatie

  • Workshopbegeleiders: Constantijn van der Eijk (rijkstrainee en projectleider) en Wout van der Reijden (coördinerend adviseur recordkeeping)
  • Datum: 29 november
  • Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
  • Locatie: Fruinzaal, Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
  • De toegang is gratis.
  • Omdat het een interactieve workshop is, is de workshop alleen op locatie te volgen.

Over Archiveren by Design

Archiveren by design is een methode die bijdraagt aan het duurzaam toegankelijk maken en houden van informatiesystemen. De maatregelen die nodig zijn voor duurzame toegankelijkheid van informatie bepaal je het beste op het moment dat de werksystemen gekocht, gebouwd, aangepast of afgeschaft worden. Die aanpak noemen we ‘archiveren by design’. Het Nationaal Archief heeft een handreiking Archiveren by design ontwikkeld die inzicht biedt deze methodiek.

Kennisdelen over een betere informatiehuishouding

Op de hoogte blijven van wat er op dit gebied speelt? En actief kennisdelen en vergaren over o.a. archiveren by design en DUTO? Op het op het kennisplatform Informatiehuishouding overheden op kia.pleio.nl bespreken vakgenoten vraagstukken en ontwikkelingen over duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. U kunt hier vrijblijvend aan deelnemen door in te loggen op de pagina.