09 maart Open donderdag: presentatie rapport ‘Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid’

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Op deze Open Donderdag zullen Guido Enthoven en Serv Wiemers komen spreken. Van 17.15 tot 17.45 uur presenteren zij het nieuwe rapport ‘Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid’. Het rapport wordt overhandigd aan Lucas Lombaers (Programmadirecteur Programma Open Overheid) en Arre Zuurmond (Regeringscommissaris Informatiehuishouding).

Guido Enthoven is oprichter en directeur van het IMI, adviseur, ondernemer en publicist. In 1991 startte hij samen met anderen met de Nationale Ideeënlijn en kort erna het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI). Serv Wiemers is directeur van Open State Foundation, een onafhankelijke stichting welke zich inzet voor open en herbruikbare overheidsinformatie. Voorheen was hij directeur van The Hague Institute for Global Justice en directeur van Transparency International Nederland. Het onderzoek voor het nieuwe rapport ‘Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid’ van IMI en Open State is recent afgerond en zal op de Open Donderdag worden gelanceerd.

Vorig jaar bracht het onderzoek ‘Ondraaglijk Traag’ van Instituut Maatschappelijke Innovatie en Open State Foundation veel opschudding teweeg. De gemiddelde beantwoording van een Wob-verzoek bleek 161 dagen te kosten, terwijl de Wob een maximale termijn van 28 dagen (+ 28 verlenging in complexe gevallen) voorschreef. Nu, met de invoering van de Wet open overheid (Woo), hebben Instituut Maatschappelijke Innovatie en Open State Foundation opnieuw gekeken naar de termijnen en ook naar in hoeverre overheden (Rijk, provincie, gemeente) klaar zijn voor invoering van de Woo. Is de afhandeling van Woo-verzoeken opnieuw ondraaglijk traag? Is het matglas of glashelder?

Serv Wiemers en Guido Enthoven zullen het rapport komen presenteren en overhandigen aan Lucas Lombaers en Arre Zuurmond. Er zal zoals altijd ruimte zijn voor vragen.