07 december Dutch Design Demo Donderdag: verbeelding van een open overheid

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Digitaal

Al jaren is de Dutch Design Week dé toonaangevende jaarlijkse expositie die een voorstelling maakt van de toekomst van onze maatschappij en de wereld daarbuiten. Zo geeft de expositie ook een inkijkje in mogelijke toekomstbeelden van de informatierelatie tussen de samenleving en het Rijk. In naam van Demo Donderdag hebben RDDI en het Nationaal Archief de expositie bezocht en een selectie gemaakt van twee tentoongestelde projecten die onze ideeën over een Open Overheid kunnen verrijken. De makers achter de projecten komen er digitaal over vertellen!

De maatschappij staat niet stil en blijft kritisch bevragen wat een ‘open overheid’ betekent. Op de Dutch Design Week worden dit soort vragen invoelbaar gemaakt in verschillende toekomstbeelden. Als belangrijkste selectiecriterium hebben we gekeken naar de mate waarin een project ons iets kon vertellen over hoe een overheid zich open kan stellen in de toekomst. De makers van de geselecteerde projecten zijn uitgenodigd om hun project te pitchen in de sessie en vragen uit het publiek te beantwoorden.

Personalisatie van informatie

Het eerste project dat we hebben geselecteerd is een project van studenten aan de TU Delft: de ‘Personal Press’. Die installatie maakt inzichtelijk hoe een algoritmisch taalmodel nieuwsberichten moeiteloos vertaalt naar een versie die is ingestoken vanuit een ander ideologisch frame. Maar hoe wenselijk is dergelijke personalisatie van informatie?

Open Data in de cultuursector

Het tweede geselecteerde project draait om het gebruik van Open Data in de cultuursector. Living Lab Open Cultuurdata is een plek om te leren hoe open source technologie kan bijdragen aan een groter bereik en betere vindbaarheid van het online aanbod van culturele producties. Op dit moment zijn culturele organisaties voornamelijk aangewezen op big tech platformen, maar aan het gebruik van deze platformen kleven bezwaren. Wat zijn de alternatieve oplossingen? PublicSpaces komt langs om ons er alles over te vertellen!

Is je interesse gewekt? Bezoek dan de digitale Demo Donderdag op donderdag 7 december van 10.30 tot maximaal 11.30 uur. Aanmelden kan met een mailtje naar p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. 'Aanmelding Demo Donderdag'. Heb je in het verleden al eens een uitnodigingsmail gekregen? Dan hoef je je niet aan te melden – je ontvangt automatisch een uitnodiging.