19 oktober Open Donderdag

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Danny Lämmerhirt van Waag Futurelab geeft, op uitnodiging van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken, een (Engelstalige) presentatie over datacommons. 

Datacommons worden steeds vaker besproken als een oplossing voor datamonopolies. Maar het kunnen ook collectieve mechanismen zijn voor burgers om een betere samenwerking te realiseren met overheden en bedrijven. 

Deze presentatie geeft een introductie tot datacommons. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt bekeken hoe overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties beter kunnen samenwerken door middel van het opzetten van datacommons, en tegelijkertijd publieke waarden en de datarechten van verschillende belanghebbenden kunnen waarborgen.

De presentatie wordt in het Engels gegeven. Vragen kunnen worden gesteld (en worden beantwoord) in het Nederlands.

Over Danny Lämmerhirt

Danny Lämmerhirt leidt het Future Internet Lab bij Waag Futurelab. Zijn onderzoek is gericht op democratische experimenten met data en digitale technologieën om maatschappelijke problemen aan te pakken. Danny ontwikkelt methoden om internettechnologieën publiekelijk te ontwerpen, te gebruiken, er beslissingen over te nemen en ze te betwisten. Hij onderzoekt hoe digitale technologieën de dialoog en samenwerking rond kwesties van openbaar belang kunnen vergemakkelijken.

Danny werkte ook als onderzoeksconsultant voor organisaties als het Open Government Partnership, het United Nations Development Program, de Europese Commissie en de World Wide Web Foundation.

Programma 19 oktober 2023

17:00 - 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15 - 17:45 uur: Spreker Danny Lämmerhirt van Waag Futurelab

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Praat ook online mee via KIA!

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.

Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.