Stap voor stap naar openheid

Overheidsinformatie moet juist, vindbaar en beschikbaar zijn. Maar niet elke medewerker is zich daar altijd even goed van bewust. Informatieprofessionals vergroten dat bewustzijn en bieden de ondersteuning die collega’s nodig hebben. ‘Als informatieprofessional zorg je stap voor stap voor openheid en transparantie.’

foto van schoolhal met bewegende mensen
Beeld: ©Marieke Duijsters / Mediatheek Rijksoverheid

Toen Pauline Harmsen begon aan haar nieuwe job als senior adviseur informatiehuishouding bij de Belastingdienst, werd in haar omgeving hier en daar wel een wenkbrauw gefronst. ‘Waar begin je aan, kreeg ik vaak te horen,’ vertelt Harmsen. ‘Maar ik wilde juist hier werken! Het is wel bekend dat bij de Belastingdienst niet alles op orde is qua informatiehuishouding. Daarom kan ik hier mijn kennis inzetten om stapje voor stapje verbetering te brengen. Die uitdaging is juist wat het zo leuk maakt.’

Openheid en transparantie

Overheidsinformatie moet vindbaar en beschikbaar zijn voor iedereen die daar recht op heeft. De rijksoverheid investeert daarom al een aantal jaar flink in het op orde brengen van de informatiehuishouding. Juiste informatie is essentieel voor het functioneren van de democratie. Werk je aan een open overheid, dan werk je dus direct voor Nederland. Een werkdag van Harmsen is gevuld met taken die bijdragen aan meer openheid en transparantie. Zo schreef ze een concept-verbeterplan van de informatiehuishouding bij de Belastingdienst, geeft ze presentaties en is ze aanspreekpunt voor elke collega met een informatievraagstuk.

‘Wat is nou eigenlijk archiveren en wat moet je daar als ambtenaar mee doen? Voldoet wat we doen aan de Archiefwet of de AVG? Steeds meer mensen uit de organisatie komen naar ons toe met dit soort vragen, waardoor we telkens een stapje verder komen.’ Het bewustzijn over het belang van een gedegen informatiehuishouding ontbrak in het verleden nog weleens, weet Harmsen, terwijl informatie natuurlijk overal is.

‘Het is geen nieuw vakgebied, maar het voelt voor velen wel zo. Het was heel lang zo dat men archiveren achteraf deed. Daarin vindt nu een grote verschuiving plaats: we willen veel meer zaken vooraf inregelen.’ Het is volgens Harmsen aan de informatieprofessional zelf om daarvoor te zorgen. ‘De wil is er bij veel organisaties, maar je kunt niet achteroverleunen en wachten tot iemand naar jou toe komt. Je moet zorgen dat je aan de voorkant aan tafel komt te zitten.’

Directe impact

Het werken bij de rijksoverheid bevalt Harmsen bijzonder goed. Ze heeft de mogelijkheid haar eigen tijd in te delen, de arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend en ze krijgt veel ruimte zich persoonlijk te ontwikkelen. En last but not least: ze maakt directe impact op een zeer actueel maatschappelijk vraagstuk. ‘Dit is het moment waarop de aandacht en urgentie groot zijn. Met de juiste mensen op de juiste plek kunnen we heel veel voor elkaar krijgen om die verbeterslag te maken. Als informatieprofessional zorg je stap voor stap voor openheid en transparantie.’

Wil jij ook meewerken aan een open overheid? Bekijk je mogelijkheden hier