Podcast Publiek Werk over actieve openbaarmaking en transparantie

Waar moet je op letten bij actieve openbaarmaking en hoe zorg je voor meer transparantie bij de overheid? René de Jong en Ines Prakke praten hierover in de nieuwste aflevering van de podcast Publiek Werk. Beiden werken binnen het programma BZK Transparant.

Twee rijen documenten in een archiefruimte

Vrijheid binnen kaders

René de Jong is projectleider van het programma Actieve openbaarmaking, Ines Prakke is adviseur actieve openbaarmaking. Op dit moment werken ze beiden aan een pilot rondom actieve openbaarmaking van dossiers. In de podcast praten ze over wat er allemaal bij een pilot komt kijken en welke aanpak ze daarbij gebruiken. Ines Prakke: “Natuurlijk hebben we kaders en wetgeving, maar we hebben ook de vrijheid gekregen om binnen die kaders en wetgeving nieuwe wegen te vinden en op die manier vloeibaar te zijn. Als we merken dat iets niet werkt kunnen we een proces aanpassen.”

"Dilemma's gaan we niet uit de weg"

Ook gaan ze in op dilemma’s waar beleidsmakers tegenaanlopen, zoals wát maak je wel en niet openbaar en hoe kom je tot dat besluit? René de Jong: "Dilemma's gaan we niet uit de weg. Informatie die gevaarlijk is om te delen kun je natuurlijk lakken. Maar we moeten daarover wel in gesprek blijven. In de pilot geven we ook begeleiding over hoe je met dilemma's om kunt gaan." 

Luister de podcast op Spotify