Oproep: openbare review DUTO-raamwerk

Op maandag 2 oktober start een openbare reviewperiode van 4 weken voor modules 3 tot 8 van het DUTO-raamwerk. Het DUTO-raamwerk is een praktisch hulpmiddel waarmee informatieprofessionals aan de slag kunnen om overheidsinformatie duurzaam toegankelijk te maken. De eerste modules beschrijven de zes kenmerken van duurzaam toegankelijke overheidsinformatie. En waarom het waardevol is om daar naartoe te werken. In modules 3 tot 8 worden de functionele modeleisen en organisatorische randvoorwaarden uitgewerkt waaraan informatiesystemen moeten voldoen om duurzaam toegankelijk te zijn.

Passende maatregelen voor duurzame toegankelijkheid

De modeleisen en randvoorwaarden zijn ingedeeld op basis van vijf DUTO-processen (registreren, vernietigen, migreren, bewaren en ter beschikking stellen) en de DUTO-functies die deze processen ondersteunen. En om maatregelen te treffen die passend zijn binnen de bestaande context van een overheidsorganisatie, worden verschillende niveaus van maatregelen en implementatiepatronen beschreven. Eerst in algemene zin in een generieke module (module 3) en daarna in meer detail in een afzonderlijke module voor elk van de vijf DUTO-processen (modules 4 tot 8). Het geheel vormt zo een systematiek om ontwerpkeuzes te maken.

Lees het volledige bericht op NationaalArchief.nl