Archiveren by design: Geen keuze, maar noodzaak

Wat doe je liever: achteraf kijken wat er aan informatie is en dit organiseren? Of eerst de organisatie van informatie opzetten en al weten wat je uiteindelijk gaat bewaren? Met die gedachte wordt al jaren gewerkt aan en met het concept archiveren by design. Algemene rijksarchivaris Afelonne Doek en de Noorse voormalig algemeen rijksarchivaris Espen Sjøvoll zijn er groot voorstander van. Od Magazine gaat met ze in gesprek.

Afelonne Doek

De verschuiving van papieren archief naar digitaal archief is een ontwikkeling die de rol, de positie en de werkwijze van een nationaal archief ingrijpend verandert. Hoe moet een toekomstig archief omgaan met digitale informatie, databeveiliging, selectie en duurzame toegankelijkheid? Laten we beginnen met een voorbeeld van hoe we het niet moeten willen.

Lees het hele artikel in Od Magazine