Overheid en wetenschap slaan voor derde keer handen ineen op werkconferentie i-Partnerschap

Om onze ambitie van een responsieve overheid te realiseren is samenwerking met onderwijs en wetenschap van groot belang. Daarom organiseerde i-Partnerschap op 5 juni voor de derde keer de werkconferentie, deze keer getiteld ‘Samen werken aan een responsieve overheid’. En gewerkt werd er in de Rijtuigenloods vlak naast Amersfoort Centraal.

Werkconferentie 5 juni 2024
Directeur programma Open Overheid, Jacqueline Rutjens opent de Werkconferentie.

Na een prikkelende openingsvideo en speeches over de brede impact van datamanagement op het milieu door directeur programma Open Overheid, Jacqueline Rutjens, en de problematiek van ethisch verantwoord technologie ontwikkelen door een hoogleraar Ethiek en Technologie van de TU Delft, gingen de 175 aanwezigen uiteen in tal van workshops.

Ook programma Open Overheid droeg daaraan bij met onder andere een workshop van Beter Samen Werken en een mini-hackathon gefaciliteerd door onder andere Jacqueline Rutjens over hoe Woo-verzoeken versneld afgehandeld kunnen worden.

Werkomgeving van de toekomst

Aan de slag met de werkomgeving van de toekomst. Dat was de insteek van de interactieve workshop van het programma Beter Samen Werken. Met een tiental deelnemers hebben we een stevig debat gevoerd op basis van een tweetal pittige stellingen, onder meer over de haalbaarheid van een open overheid en de relatie ICT en gedrag (‘Informatiehuishouding vraagt om méér aandacht voor gedrag dan voor ICT’).

Op die manier hebben we voor het programma nieuwe inzichten, inspiratie én de nodige kennis op kunnen halen. Voor ons aanleiding om binnenkort wellicht nog een dergelijke sessie te organiseren. Enerzijds om extra aandacht te besteden aan de voortgang van het programma, anderzijds om goed te luisteren naar de toekomstige gebruikers van de werkomgeving van de toch wel zeer nabije toekomst.  

Mini-hackathon Woo-verzoeken

Ook de mini-hackathon leverde verrassende inzichten op. De deelnemende studenten moesten kruipen in bekende, en ietwat aparte, typen als Kim Holland en Voldemort om door hun ogen Woo verzoeken af te handelen. Het leidde tot mooie denkrichtingen zoals de Woo-satisfier, Woo-maatje, Woo-bot en Woo-app. In alle bedachte oplossingen werd AI technologie gebruikt, zoals een ChatGPT voor de overheid, om vooraf al zo veel mogelijk heldere informatie over het verzoek te verzamelen.

Na een stevige paneldiscussie die bomvol stond van stevige stellingen was het tijd om te proosten op een inspirerend werkconferentie.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de werkconferentie, lees hier het verslag van de dag.