Succesvolle sessie over afwegingskader actieve openbaarmaking
Op 24 juni vond in Utrecht de Od Kennissessie plaats over recente informatiewetten. Programma Open Overheid bood daar een workshop aan over actieve openbaarmaking. De workshop ging over de vraag: hoe maak je als overheid bewuste keuzes over wat je openbaar maakt, om op die manier ‘betekenisvolle openbaarmaking’ te creëren?

In deze workshop werd de praktijk van actieve openbaarmaking onder de inspanningsverplichting zoals in artikel 3.1 van de Wet Open Overheid (Woo) behandeld. Hoe maak je als organisatie bewuste keuzes over wat je actief openbaar maakt? Welke informatie sluit aan bij de informatiebehoeften van de doelgroep van openbaarmaking? Welke afwegingen spelen een rol, en hoe zorg je ervoor dat je transparante en zorgvuldige keuzes maakt die uit te leggen zijn?
Invulling geven aan de inspanningsverplichting
Op basis daarvan heeft adviesbureau Berenschot in opdracht van programma Open Overheid een afwegingskader en stappenplan ontwikkeld voor overheidsorganisaties om invulling te geven aan de inspanningsverplichting. Jill van der Bijl, adviseur Digitale Transformatie bij adviesbureau Berenschot, deelde haar ervaringen en inzichten rond de inspanningsverplichting.
De inspanningsverplichting houdt in dat overheden informatie uit zichzelf openbaar moeten maken als de inspanning en kosten in verhouding zijn met het resultaat. Het afwegingskader dat door PROO ontwikkeld is helpt overheidsorganisaties hierbij.
Nieuw afwegingskader helpt overheden
Het afwegingskader helpt overheidsorganisaties met een stappenplan bij het maken van keuzes over actieve openbaarmaking onder de inspanningsverplichting. Het doel is 'betekenisvolle openbaarmaking'. Dit betekent dat overheden met openbaarmaking aansluiten op de informatiebehoeften van de doelgroep. Zo kan iedereen beter volgen en nagaan hoe besluiten worden genomen.
Het afwegingskader helpt overheden bij vragen zoals:
- Welke doelgroepen hebben welke informatie nodig?
- Zijn er actuele thema's waar openbaarheid gewenst is?
- Welke risico's zijn er, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid?
- Welke vorm van openbaarmaking werkt het beste?
Van 28 april tot 15 mei konden geïnteresseerden via de website van de Kenniscommunity Informatie en Archief (KIA) meedenken over het afwegingskader. Ze konden vragen beantwoorden over de bruikbaarheid van het stappenplan. Programma Open Overheid heeft alle suggesties en ideeën meegenomen in de verdere ontwikkeling van het afwegingskader.
Het afwegingskader is onderdeel van een groter project voor beleidsontwikkeling over actieve openbaarmaking. In het najaar wordt de definitieve beleidslijn gepresenteerd. De meest recente versie van het afwegingskader is beschikbaar.
Interview over betekenisvolle openbaarmaking
In een interview in Od Magazine leggen Jolein Baidenmann en Ronne de Bruin van het programma Open Overheid het belang uit van betekenisvolle openbaarmaking. "We kijken niet alleen naar hoeveel informatie we delen, maar naar wat echt relevant en waardevol is voor de samenleving", aldus Jolein Baidenmann.
De verwachting is dat door gerichtere openbaarmaking er minder Woo-verzoeken nodig zijn. En als er toch verzoeken komen, zijn deze waarschijnlijk specifieker en beter te behandelen.
Lees het interview met manager Openbaarheidsbeleid Jolein Baidenmann en beleidsmedewerker actieve openbaarmaking Ronne de Bruin over betekenisvolle openbaarmaking in Od Magazine editie 45.