'Met een promovendus haal je een enorm netwerk in huis'

“Onderzoekers zitten op een eilandje. Dat denken mensen tenminste. Maar het tegendeel is waar. Ze hebben juist een enorm breed kennisnetwerk. Werk je met zo’n onderzoeker of – in mijn geval – promovendus – samen, dan maak je deel uit van dat netwerk. En stroomt er continu nieuwe kennis en informatie je organisatie in.”

Paul van den Akker

Aan het woord is Paul van den Akker, innovatiemakelaar & strategisch adviseur Open op Orde bij het Nationaal Archief. Zijn team heeft een onderzoeker in dienst die een duaal promotietraject volgt via het I-Doctoraatsprogramma. Naast zijn onderzoek draait hij dus ook mee in de organisatie, als adviseur.

“Als expertisecentrum helpen wij rijksorganisaties om hun informatiehuishouding beter en transparanter te maken. Hiervoor hebben we kennis nodig over mogelijke technieken en methoden. Een groot voordeel van het duale traject is dat de promovendus zijn onderzoeksresultaten direct kan meenemen in zijn adviezen aan rijksorganisaties.”

Innovatief onderzoek staat hoog op de actielijst voor Open op Orde. Niet voor niets dus dat het Nationaal Archief op dat gebied veel onderneemt. Paul: “Recent hebben we een experimenteel innovatielab voor duurzame toegankelijkheid van tekstberichten opgestart, we doen onderzoek naar AI-oplossingen voor de voorspelling van Woo-verzoeken, werken samen met het hoger onderwijs én kijken naar nieuwe onderwerpen voor promotie-/doctoraatonderzoeken.” 

Tijdens de online kennissessie over het I-Doctoraatsprogramma op maandag 19 juni aanstaande neemt Paul deelnemers mee in zijn ervaringen met de werving en aanstelling van een promovendus. Hoe pak je dit aan? Waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen?

Krappe IT-markt

Een kennissessie over de mogelijkheden van onderzoek(ers) is hard nodig. De rijksoverheid heeft een groeiend tekort aan hoogwaardige kenniswerkers op I-gebied. Denk daarbij aan datatechnologie, AI, autonome systemen, blockchain, kwantumtechnologie en cyber. Dit tekort komt door de vergrijzing van I-kenniswerkers en een achterblijvende instroom, waardoor we steeds afhankelijker worden van kostbare, externe inhuur.

Digitalisering en technologie

Het tekort aan hoogwaardige I-kenniswerkers gaat de komende jaren nog eens extra wringen. De uitdagingen van de digitalisering voor de overheid zijn buitengewoon complex. In alle grote beleidsopgaven - van veiligheid, gezondheid en klimaat tot wonen, energie en economie – gaan digitalisering en nieuwe technologieën een grotere rol spelen.  Zowel in de beleidsontwikkeling als in de uitvoering.

I-Doctoraatsprogramma

Het is daarom van groot belang dat de rijksoverheid meer I-kenniswerkers in huis haalt, zelf opleidt en behoudt. Het I-Doctoraatsprogramma (onderdeel van I-Partnerschap) voorziet in deze behoefte tot nieuw I-talent. Met onderzoek en innovatie door promovendi draagt het bij aan de versterking van de kennispositie en de digitale uitdagingen van het Rijk.

Kennissessie

In de kennissessie op 19 juni vertelt Paul over zijn ervaringen met de werving en aanstelling van een promovendus via het I-Doctoraatsprogramma. Ook aan het woord komt Marieke Lokhorst, corporate recruiter bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Zij neemt deelnemers mee in de ambitie van DUO om innovatiethema’s gericht te koppelen aan onderzoek, stages en startersfuncties. Tot slot kom je te weten wat een promovendus voor jouw organisatie kan betekenen en hoe je je deur voor een I-toptalent opent. Kwartiermaker Mike Spieker (ENFP) licht toe hoe het I-Doctoraatsprogramma werkt en wat het oplevert.

Meld je nu aan voor deze online kennissessie - ook als je zelf interesse hebt in het I-Doctoraatsprogramma.