Werven informatieprofessionals

Een open overheid vraagt om mensen met de juiste kennis van en ervaring met optimale informatiehuishouding. Daarbij is behoefte aan strategische, tactische en operationele specialisten. In een zeer krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om actief te werven. Er zijn verschillende instrumenten en diensten die je daarbij ondersteunen.

Instrumenten en diensten voor het werven van informatieprofessionals

Om overheidsorganisaties zo goed mogelijk te helpen bij hun zoektocht naar informatieprofessionals, zijn op dit moment de volgende instrumenten en diensten beschikbaar:

  • Het rijksbrede project Versterking capaciteit informatiehuishouding helpt je bij de externe werving van informatieprofessionals. Ze zoeken actief naar kandidaten, onderhouden met onze kandidatenservice een pool van geïnteresseerden en helpen bij het schrijven van vacatureteksten. Ook werkt het project aan onderzoek en monitoring en organiseert het evenementen en kennissessies. Wil je niks missen omtrent de doelgroep Informatieprofessionals? Blijf dan op de hoogte door je aan te melden voor de mailinglijst
  • Doc-Direkt heeft een expertpool met I-Adviseurs die binnen de hele overheid kunnen ondersteunen bij het op orde brengen en houden van informatiehuishouding. Dit kan gaan om diverse opdrachten, zowel qua inhoud als qua doorlooptijd. De pool bestaat inmiddels uit zo’n 80 fte I-Adviseurs.
  • I-Interim Rijk en Doc-Direkt kunnen multidisciplinaire teams leveren. Ook zij helpen de informatiehuishouding van organisaties op orde te brengen en houden. 
  • Traineeships of stages zijn ook een goede manier om informatieprofessionals te werven. Via stages kunnen toekomstige informatieprofessionals alvast kennismaken met het vak. Een meewerk-, afstudeer- of onderzoeksstage of bijbaan doe je via Rijks I-Stage. Deze dienst ondersteunt ook bij het formuleren van een opdracht. En bij het vinden van de juiste match met een student.
  • Het Rijks I-Traineeship kan, d.m.v. tijdelijke inzet van een Rijks I-trainee, de organisatie helpen met de uitdagingen die er zijn rondom informatiehuishouding. Tevens investeert de organisatie hiermee in de toekomst van de Rijksoverheid om startende I- talenten aan de Rijksoverheid te binden. Hier vind je meer informatie over hoe het Rijks I-Traineeship jouw organisatie concreet kan helpen. 
  • In het onderzoeksrapport Stevig in ontwikkeling vind je alle eisen waar een informatieprofessional bij het Rijk aan moet voldoen. 
  • In het doelgroepenonderzoek Informatiehuishouding vind je de resultaten van een enquëte onder informatiekundestudenten over wat zij belangrijk vinden in hun (toekomstige) werk bij de Rijksoverheid.

Hulp nodig?

Heb je vragen of opmerkingen over werven informatieprofessionals? Of over instrumenten en diensten op deze pagina? Neem contact met ons op.