Onderzoek ‘Jouw rol in een betrouwbare overheid’: We gaan de goede kant op

Hoe ga jij om met overheidsinformatie? En hoe staat het met onze gezamenlijke opgave om te komen tot een meer open, transparante en betrouwbare overheid? Dat heeft ICTU in opdracht van RDDI in november onderzocht. Ruim 1.000 collega’s vulden de vragenlijst in. Eerste conclusie: we gaan de goede kant op. Het bewustzijn van het belang en de houding zijn goed. Nu moeten we doorpakken op kennis, gedrag en sturing.

Dit was de 4e keer dat het onderzoek is uitgevoerd. De resultaten van het 3e onderzoek in 2022 vind je hier. Toen was een stijgende lijn te zien in bewustzijn en houding. Die lijn lijkt zich te stabiliseren. Evenveel medewerkers vinden:

  • Dat rijksmedewerkers overheidsinformatie goed op horen te slaan (97%).
  • Het goed bewaren van overheidsinformatie een onderdeel van het werk (98%).

Op 2 gebieden was een kleine stijging te zien: meer medewerkers vinden dat goed bewaren van overheidsinformatie het werk gemakkelijker maakt en denken na over wat er zou gebeuren als overheidsinformatie zoekraakt.

Lees het bericht op de website van RDDI