Update #1 Actieplan Open Overheid

Deze zomer stuurde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het vijfde actieplan Open Overheid naar de Tweede Kamer. Hierin zijn 17 actiepunten geformuleerd die bijdragen aan een opener overheid. Ieder kwartaal geven de verschillende actiehouders een update over hun actiepunt. De eerste update staat nu op de website.

open overheid

Grip op eigen gegevens, onderzoek is gestart

Waag Futurelab is gestart met het onderzoek naar regie op data. Veel burgers weten niet goed welke gegevens over hen wordt verzameld en hoe deze wordt gebruikt. Het onderzoek moet inzicht geven in de beschikbare instrumenten waarmee burgers meer grip kunnen krijgen op hun gegevens.

Openbaarheidscentrum Amsterdam in opstartfase

Gemeente Amsterdam werkt aan het Openbaarheidscentrum Amsterdam. Hier kan straks iedereen terecht met een informatievraag. De gemeente stelt nu onder andere een team samen die het centrum gaat realiseren. En ze onderzoeken hoe ze de Amsterdammer goed kunnen betrekken bij het ontwerp en de ideeën van het openbaarheidscentrum.

Lees alle updates van de actiepunten

Thema’s Actieplan Open Overheid 2023-2027

Het actieplan Open Overheid 2023-2027 is samen met mede-overheden en maatschappelijke organisaties opgesteld. Bij de actiepunten staan zeven thema’s centraal:

  1. De burger is eigenaar van zijn eigen informatie
  2. Toegankelijkheid verbeteren
  3. Gelijkwaardige informatiepositie burgers
  4. Verbeteren actieve en passieve openbaarheid
  5. Dialoog over informatiebehoeften en onderzoek
  6. Bewustzijn, opleiding, cultuurverandering en experimenten
  7. De ambtelijke eed wordt aangepast

Lees het actieplan voor meer informatie over de thema’s en de verschillende actiepunten.