Terugblik online event Informatiespecialist @Rijksoverheid #informatiemanagement

Hoe werk je aan een transparante overheid met een sterke informatiehuishouding bij de Rijksoverheid? Tijdens het online event op 4 maart 2024 konden deelnemers in 1,5 uur kennismaken met sprekers van verschillende rijksorganisaties uit het vakgebied informatiemanagement. De focus lag deze keer op beleidsvorming. Direct na de uitzending stroomden de aanvragen voor vervolggesprekken al binnen.

Online event

Werken met informatie is meer dan techniek

Een informatiehuishouding is pas op orde als je over de juiste professionals beschikt. Daarom worden regelmatig wervingsevenementen georganiseerd. Zo ook op 4 maart. Vier rijksorganisaties organiseerden een online informatiehuishouding wervingsevent voor informatiespecialisten. Het was een groot succes met maar liefst 870 aanmeldingen en na het event zijn al meer dan 100 mensen in contact getreden met recruiters voor een vervolgafspraak.

Na een warm welkom van host Benita Brouwer trapte keynote-spreker Nienke Weegink af met haar presentatie. Nienke is directeur informatievoorziening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw (EZK), Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Ze vertelde over haar ervaring met informatiemanagement bij de Rijksoverheid en specifiek bij EZK/LNV en dat het veel meer is dan een technisch vakgebied. ‘Het is werk wat ertoe doet. Je werkt aan maatschappelijke opgaven, aan de voorkant van beleidsvorming. Samen met beleidsmedewerkers bedenk je hoe IT kan helpen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Je bent een soort vertaler tussen de beleidsmakers en technische mensen.’

Informatiemanagement is een veelzijdig vakgebied

Naast Nienke Weeging van EZK-LNV waren er ook vertegenwoordigers van het CIO-office van de Organisatie voor Bedrijfsvoering en Financiën, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Tweede Kamer. Alle drie vertelde ze wat voor typen informatiespecialisten ze nodig hebben, wat een brede blik gaf op het vakgebied.

Sommige informatieprofessionals zitten dichter op de techniek en hebben veel contact met product owners, procesmanagers en IT specialisten. Anderen zijn juist dichter betrokken bij de ontwikkeling van beleid of houden zich bezig met privacy- en beveiligingsvraagstukken. Daarom is er behoefte aan mensen met verschillende achtergronden en ambities.

Dit event over informatiemanagement gemist?

Lees het terugblikverslag of kijk het event Informatiespecialist @Rijksoverheid #informatiemanagement terug. Als je nog vragen hebt of graag direct contact wilt hebben met een van de rijksorganisaties, meld je dan aan bij: wervingihh@rijksoverheid.nl.

Het volgende online event voor informatiespecialiten is op 27 mei 2024. Dit event gaat over data-analyse. En vergeet het grote live event niet: Open Huis IT&IV @Rijksoverheid dat dit jaar plaatsvindt op 11 november 2024 in de Jaarbeurs in Utrecht. Meld je aan voor updates en blijf op de hoogte van ontwikkelingen, vacatures en nieuwe events.