Open Gov Week van start!

Vandaag gaat Open Gov Week van start. Tijdens deze week komen overheden, maatschappelijke organisaties en burgers wereldwijd in actie voor een opener overheid. Ook Nederland doet mee. In dit bericht lees je meer over wat Open Gov Week is en wat er zoal gebeurt.

Open Gov Week

In Nederland doen we als volgt mee aan Open Gov Week:

 • Vandaag bezoekt minister Hanke Bruins Slot de gemeente Buren. Het werkbezoek staat in het teken van open overheid. Ze gaat in gesprek over de Wet open overheid en cultuurverandering. Ook delen ambtenaren van de gemeente hun ervaringen met het actief openbaar maken van informatie en de ontwikkeling van online tools hiervoor. Meer informatie hierover volgt later deze week op open-overheid.nl.
 • Morgen (9 mei) ben je welkom bij de Od Kennissessie: waar staan we na 1 jaar Woo? Een dag vol met workshops (over o.a. e-mailarchivering en ‘de Woo doe je zo’), een paneldiscussie en natuurlijk ruimte om te netwerken. Bekijk het volledige programma en meld je aan.
 • Bij het ministerie van EZK/LNV vindt een verbindingssessie en dilemmasessie over open overheid plaats voor collega’s.
 • Bij het ministerie van BZK is het Open Gov Month, met de hele maand activiteiten in het kader van Open Overheid. Zo zijn er dialoogsessies over dilemma’s bij openbaarmaking en een workshop beslisnota's schrijven. 
 • Op open-overheid.nl delen we interessante interviews, tools en weetjes over open overheid.

Doe inspiratie op over de grens

Ben je benieuwd hoe andere landen werken aan een open overheid. Tijdens Open Gov Week kun je online bijeenkomsten van andere landen bijwonen. Afhankelijk van je talenkennis en voorkeur voor tijdzone, kun je deelnemen aan bijeenkomsten in onder andere Latijns-Amerika en Azië. Hieronder twee Engelstalige bijeenkomsten – een in Schotland en een in de Verenigde Staten – die je kunt volgen:

 • Verenigd Koninkrijk, dinsdag 9 mei van 14:00 tot 15:00 uur
  Kom meer te weten over ervaringen met onafhankelijke monitoring in Schotland tijdens de sessie The importance of independent monitoring and how to ensure impact– learnings from civil society and independent reporting experts. Lees meer en volg de sessie.
 • Verenigde Staten, woensdag 10 mei van 15:00 tot 15:45 uur
  Hoe kunnen overheden en het bedrijfsleven werken aan transparante publieke aanbestedingen? Daarover gaat de sessie Building transparent public procurement: the role of public-private partnerships. Lees meer en volg de sessie.

Bekijk alle wereldwijde activiteiten op de kaart van Open Gov Week.

Over Open Gov Week

Open Gov Week is een initiatief van het Open Government Partnership (OGP). Nederland is lid van het OGP en stelt in het kader van haar lidmaatschap iedere twee jaar het Actieplan Open Overheid op. Dit jaar stuurt Nederland haar vijfde actieplan naar het OGP. Lees meer over het Actieplan Open Overheid.

Denkers en doeners binnen en buiten de overheid komen tijdens Open Gov Week een week lang bij elkaar om oplossingen te bedenken voor hun meest prangende problemen. In de afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 1.600 evenementen geweest in meer dan 60 landen, van openbare debatten en vergaderingen tot hackathons en webinars.

Meer informatie over de Open Gov Week.

Lees verhalen over internationale initiatieven.

Meer weten?

Heb je een vraag over Open Gov Week of wil je meer weten over werken aan een open overheid? Ga naar open-overheid.nl of mail naar open-overheid@minbzk.nl. Vanuit het Rijksbrede Programma Open Overheid helpen we je graag verder!